Bomba czekoladowo – wiśniowa

8mp

Tort czekoladowo –  wiśniowy z bitą śmietaną.

Połączenie smaku wiśni i czekolady znane jest  już od dawna i ma wielu fanów. Tort, który niezależnie od tego czy przygotujemy w formie “bomby” z półokrągłym wierzchem, czy też w tradycyjny sposób i w ten sam udekorujemy, do tej kombinacji smakowej dokłada jeszcze kombinację dwóch rodzajów ciast i uwielbianą przez wszystkich łasuchów bitą śmietankę, dlatego można chyba powiedzieć, ze jest to taka opcja luksusowa (full) . Trochę się trzeba napracować ale myślę, że efekt i wizualny ale zwłaszcza smakowy, jest tego wart.

Składniki:

175g mąki, 1 jajko, 70g cukru pudru, 90g masła, 1/8 l soku wiśniowego (lub mocnego kompotu), 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 450g wiśni bez pestek – ja użyłam tym razem kompotowych, 50g cukru, 2-3 łyżki wiśniówki wiśniówki, 1l śmietanki 30%, 2 torebki cukru waniliowego, 80g dżemu porzeczkowego, 30g dobrej, tartej, gorzkiej czekolady,

Biszkopt: 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 5 jaj, 3 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowujemy biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i już ostrożniej mieszamy łącząc wszystko w jednolitą masę. Przelewamy ciasto do wysmarowanej odrobiną tłuszczu niedużej tortownicy – najlepiej 18 cm średnicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 50 minut.

Z mąki, jajka, cukru pudru i masła zarabiamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na placek do takiej średnicy jak biszkopt – najlepiej pieczemy w tej samej tortownicy – po kilkakrotnym nakłuciu, w temperaturze 225 stopni, przez 10 minut.

Trochę soku wiśniowego mieszamy z mąką ziemniaczaną, resztę (soku) zagotowujemy. Zagęszczamy mieszanką z mączki, krótko przegotowując całość. Do takiego kisielu dodajemy wiśnie zostawiając ewentualnie kilka sztuk do dekoracji.

Cukier gotujemy z 4 łyżkami wody, mieszamy z wiśniówką i skrapiamy biszkopt rozkrojony już na dwa placki.

Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier waniliowy.

 Pierwszą warstwą naszego tortu będzie kruchy placek, który następnie smarujemy dżemem porzeczkowym i przykrywamy plackiem biszkoptowym. Na tym rozsmarowujemy śmietanę (zostawiając część do dekoracji) i wiśnie. Przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając. Smarujemy całość śmietaną, starając się wygładzić maksymalnie powierzchnię tortu. Wierzch polewamy zostawionym do tego celu kisielem, przyozdabiamy wiśniami i posypujemy czekoladowymi wiórkami.

Nasza bomba czekoladowo – wiśniowa jest gotowa. Smacznego!

7amp9mp

fot. agamajer.pl



Możliwość komentowania jest wyłączona.

Facebook