Ciasto bułkowe

ciasto m

To Nasza rodzinna nazwa dla tego ciasta, bo podstawą nadzienia są kajzerki. Nie myślcie sobie, jednak, że nie jest smaczne albo przeciętne – przeciwnie – jest wyjątkowe, podawane na ciepło – znika zanim wystygnie.

Składniki: 250 g mąki, 5 jaj, 1 łyżeczka rumu ( niekoniecznie), szczypta soli, 4 łyżki oleju, 4 kajzerki, 1/2 l mleka, 80 + 20 g masła, 100 + 50 g cukru,1/4 l kwaśnej śmietany, wanilia (łyżeczka rozdrobnionej laski albo cukier waniliowy)

Z mąki, 1 jajka, rumu, soli, oleju oraz ok 1/10 l letniej wody wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, smarujemy olejem, odkładamy.

Pokrojone w kostkę bułki zalewamy 1/4 l gorącego mleka, Do powstałej masy dodajemy 80 g masła i mieszamy. Osobno łączymy jajka ze 100 g cukru. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy do masy bułkowej. uzupełniamy śmietaną. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wałkujemy na placek, podsypując w razie konieczności mąką. Placek powinien być sporo większy niż naczynie, w którym będziemy piekli ciasto, a samo naczynie najlepiej ceramiczne, dość spore – ok 20×30 cm. Placek zarzucamy na naczynie, nakładamy masę i zawijamy ciasto do środka, tak aby całą masę przykryć. Pozostałą część masła, rozdrabniamy i układamy gdzieniegdzie na cieście.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Po 25 minutach pieczenia polewamy ciasto podgrzanym wcześniej 1/2 l mleka z rozpuszczonym 50g cukru i wanilią (Jeśli używamy cukru waniliowego – zwykłego dajemy nieco mniej) i pieczemy dalej. Podajemy na ciepło. Smacznego!

fot. agamajer.pl

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go znajomym! 🙂


Możliwość komentowania jest wyłączona.

Facebook